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Career Pathways for Healthcare Workers Program 

Questions and Answers 

 

 

Question: Are Federally Qualified Health Centers considered eligible entities? 

Answer: No. The policy notes that an eligible entity is a hospital or related institution as defined 

by Md. Ann. Code, Health -General Article § 19-301. A related institution must:  

1. Maintain conditions or facilities and equipment to provide domiciliary, personal, or nursing 

care for two or more unrelated individuals who are dependent on the administrator, operator, or 

proprietor for nursing care or the subsistence of daily living in a safe, sanitary, and healthful 

environment; and,  

2. Admit or retain the individuals for overnight care.   

As Federally Qualified Health Centers do not provide overnight care, they would not be eligible.  

 

Question: We are looking at some training options for our current associates who are either 

GNAs or CNAs but would like to advance and become Medication Aides in order to pass 

medication to patients. Based on the eligibility requirements, in order for us to be eligible we 

would have to send them to a training provider that is a “Maryland-based Historically Black 

College or University (HBCU) or Community College,” is that correct? 

Answer: Yes. Employers must partner with a Historically Black College or University (HBCU)  

or Community College to provide training. 

 

Question: What does it mean to provide a 100% cash match? 

Answer: The applicant must contribute cash or in-kind resources that total 100% of the funding 

request. For instance, if an organization is requesting $50,000, a $50,000 match, whether cash 

or in-kind, should be provided. The applicant must provide documentation of the match in the 

application. Examples of an in-kind match include staff time, training space, etc.  

 

Question: As the eligible applicants are hospitals and related entities, can individual hospitals 

under a common ownership/affiliation apply for multiple grants.  Hopkins, Medstar, UMMS, 

Asension, Adventist, etc. all own multiple hospitals.  Can more than one hospital under the 

same ownership apply for separate grants.  For example, Hopkins Bayview, Hopkins Howard 

County, Hopkins main campus - all affiliated with Hopkins, but separate Hospitals that may have 

different hiring needs. 

Answer: Yes, each hospital or related institution that is licensed by the Maryland Department of 

Health under a common ownership or affiliation may apply for separate grants. 
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Question: The grant notes that the training program duration must be no more than 12 months 

in length. A LPN Apprenticeship is one of our programs with a hospital, but it is 18 months in 

duration, so is it ineligible?  Looking at the list of eligible occupations, I would imagine many of 

them exceed 12 months in duration except the entry level positions. 

Answer: Yes, the LPN Apprenticeship would be ineligible. The training programs must be no 

longer than 12 months in length as the grants are only for one year.  

 

 


